dinsdag 5 mei 2015

5 mei en Kate gaat al naar huis

Het blijft erin. In mei leggen alle vogels een ei maar op vijf mei wordt elke vroedvrouw in de bloemetjes gezet. Figuurlijk toch. Hier zit er één voor het scherm, en ergens ver weg, in Ecuador is er zich eentje aan het klaarmaken voor een grote comeback na drieënhalve maand stage, het vrolijke nichtje. Je moet tegenwoordig wat om aan je aantal bevallingen te komen. Ze heeft ze op zak en straks in mooie letters ook een diploma 'vroedvrouw'.

Griet in Ecuador met baby Santiago 13maart15
Eergisteren werd ik in die hoedanigheid aangesproken door een studente die er nu vijf jaar universiteit heeft op zitten en nog voor vroedvrouw wil gaan. Ik weet niet of ik ze moet aanmoedigen.
De medicalisering van de bevalling is wijd verspreid. Hoor ik het nichtje in bikini via Skype over haar nachtdienst praten, de mooie natuurlijke bevallingen die steevast eindigen in een pijnlijke curettage zonder verdoving. Ginds ondergaat iedereen dat lot omdat ze na één dag het ziekenhuis verlaten en men het risico op postpartale bloedingen wil vermijden.
Hier ten lande stuitligt de beslissing van Maggy De Block om de opname van elke kraamvrouw te limiteren tot drieënhalve dag op veel weerstand. Gisteren en dagen ervoor op de radio, in de krant, vandaag op tv. Ik geloof mijn oren en ogen niet. Kate Middleton gooit ongewild olie op 't vuur tot groot ongenoegen van journaliste Catherine Ongenaé, die het over iets anders heeft dan de financies want daar komt het op neer. Thuis zijn is duur als je geen hospitalisatieverzekering hebt.
Het is niet de vroedvrouw die duur is - hoorde ik daar iemand zeggen dat ze onderbetaald is? - want ze werkt aan terugbetalingstarief, van haar zal het niet afhangen. Ze doet als experte een prima begeleiding van moeder en kind, geeft nu en dan een bad aan het kind, borstvoedingsadvies, navelstrengverzorging, palpeert de baarmoeder, verzorgt indien nodig de episiotomie, hoort de ouders aan, een uur als 't moet en dat allemaal zonder te rekenen. Wat maakt die halve dag dan zo duur?
Het is de kraamzorg. Ik zag de woordvoerster van Familiehulp heel ernstig 'ja' knikken.
Ach.
Hoeft het verder betoog?